Bloedend tandvlees

 

Ik heb last van bloedend tandvlees 

Gezond tandvlees heeft een roze kleur en ligt stevig om de tanden en kiezen. In een gezonde conditie is het tandvlees vastgehecht aan de tanden en kiezen. Alleen bij de rand van het tandvlees zit een smalle, ondiepe ruimte tussen het tandvlees en de tanden en kiezen. Deze ruimte wordt een pocket genoemd en is bij gezond tandvlees hooguit 3 mm diep. Gezond tandvlees hoort niet te bloeden tijdens het poetsen, het eten of het schoonmaken met bijvoorbeeld tandenstokers of kleine borsteltjes (ragers). Ontstoken tandvlees kan rood, slap en gezwollen zijn. Het kan ook gaan bloeden bij het poetsen of het eten. Deze verschijnselen zijn lang niet altijd aanwezig. Dus als uw tandvlees niet gaat bloeden bij het poetsen of eten, wil dat nog niet zeggen dat het tandvlees gezond is. Het probleem kan ook dieper gelegen zijn en uw kaakbot aantasten. Bijna 90% van de Nederlandse bevolking heeft last van bloedend tandvlees.

 

Waardoor ontstaat tandvleesontsteking

Het blijkt dat de meeste mensen de tandplaque, een kleverig laagje bacteriën, niet goed verwijderen van de tanden en kiezen. Wanneer de bacteriën langer dan 24 uur aanwezig zijn, komt een afweerreactie op gang. Hierdoor ontstaat tandvleesontsteking, ook wel gingivitis genoemd. In de meeste gevallen richt de tandvleesontsteking geen schade aan het tandvlees aan of aan het kaakbot dat daaronder zit. Bij een beperkte groep mensen richt de tandvleesontsteking op den duur wél schade aan. Eerst laat het tandvlees los van de tanden en kiezen. De pocket, de smalle ruimte tussen tandvlees en tanden en kiezen, wordt daardoor dieper. In deze verdiepte pocket vormt zich weer een laagje tandplaque en vaak ook tandsteen. Zo gaat de ontsteking de diepte in en bereikt het kaakbot. Het kaakbot, waar de tanden en kiezen in vastzitten, wordt daardoor afgebroken. Dit heet parodontitis. Door parodontitis kan er uiteindelijk zoveel kaakbot verloren gaan dat de tanden en kiezen los gaan staan en tenslotte uitvallen. De schade is onomkeerbaar en veroorzaakt meestal, op een enkele uitzondering na, geen pijnklachten. Hierdoor kan het proces sluimerend verder gaan en dit proces kan gepaard gaan met een vieze smaak en een slechte adem. Een tijdige behandeling kan dit proces stoppen en het verlies van tanden en kiezen voorkomen. Parodontitis kan invloed hebben op de algemene gezondheid. Soms kunnen medische behandelingen pas doorgaan nadat de parodontale infectie is behandeld. Wij zullen daarom altijd uitgebreid informeren naar uw algemene gezondheid. Ongeveer 50% van de Nederlandse bevolking ontwikkelt parodontitis waarvan 10-15% in ernstige mate. Omgevingsfactoren (roken, stress, voeding, medicijngebruik etc.) kunnen de voortgang van dit proces versterken.

 

Wat valt er aan bloedend tandvlees te doen

Behandeling van tandvleesontsteking richt zich op het verwijderen van tandplaque. Dit begint met het zelf in staat zijn om de tanden perfect schoon te houden met behulp van ragers en een elektrische tandenborstel met een rond borstelkopje. Tandsteen verhindert dat de tandplaque volledig kan worden weggehaald en zorgt voor een snellere aanhechting van de tandplaque. Daarom is het belangrijk dat niet alleen de tandplaque maar ook het eventueel aanwezige tandsteen van de tanden en kiezen wordt verwijderd. Als verdiepte pockets erg diep zijn of als zij niet goed bereikbaar zijn, kan er tandplaque en tandsteen achterblijven na de professionele gebitsreiniging. Het tandvlees blijft ontstoken en de pockets blijven verdiept wat uiteindelijk alsnog verlies van tanden en kiezen kan betekenen. Om die pockets toch goed te kunnen reinigen, is het nodig dat een operatieve behandeling wordt uitgevoerd (een flapoperatie). Bij een flapoperatie wordt, onder lokale verdoving, het tandvlees losgemaakt van de tanden en kiezen. Daardoor zijn tandplaque en tandsteen veel beter zichtbaar en goed bereikbaar voor verwijdering. De gehele behandeling is door de goede verdoving pijnloos en ook na de behandeling zal de genezing (meestal) pijnloos verlopen.

Het tandvlees zal daarna genezen en weer volledig vasthechten aan de tanden en kiezen. Na de behandeling zullen er geen verdiepte pockets meer aanwezig zijn. Door een flapoperatie kan ook een vergevorderde parodontitis gestopt worden en wordt voorkomen dat tanden en kiezen verloren gaan. Door een goede, dagelijkse mondhygiëne en frequente zorg bij de mondhygiëniste en controle bij uw parodontoloog kunt u voorkomen dat er opnieuw parodontitis ontstaat.

 

         

gezond tandvlees