Slechte adem

 

Slechte adem heet in het vakjargon ‘Halitose’. Bij halitose vindt iemand de geur van zijn of haar adem onaangenaam. Mensen in uw omgeving kunnen mogelijk de slechte adem opmerken. Halitose kan soms zelfs lijden tot een grote mate van onzekerheid en sociale isolatie. Het is voor de patiënt dan ook een ernstige aandoening die in meer dan één opzicht het leven negatief kan beïnvloeden. Vaak is er een goede behandeling mogelijk en zijn de klachten eenvoudig te verhelpen. 

Vaak wordt halitose veroorzaakt door roken, het eten van sterk gekruid voedsel/knoflook of het drinken van alcohol. Deze ademgeuren zijn bekend en worden min of meer geaccepteerd. Daarnaast heeft vrijwel iedereen ’s ochtends last van een lichte vorm van halitose. Dit komt door de lage speekselproductie tijdens de slaap en door de afbraak van zwavelhoudende eiwitten in de mond.

De meest voorkomende vorm van halitose wordt veroorzaakt door bacteriën in de mond en met name op de tong, maar ook bij parodontitis is er vaak sprake van een slechte adem. In de mond komen verschillende soorten bacteriën voor en soms is een bepaalde soort bacterie sterk verhoogd. Daardoor neemt de hoeveelheid slecht ruikende gassen zo sterk toe dat ze worden waargenomen door mensen in de omgeving. Een van de belangrijke gassen bij halitose is zwavelwaterstof, wat de slechte adem veroorzaakt.